VERMIKULIT 5L

Opis

Vermikulit je naziv za grupu hidriranih laminarnih minerala (magnezijum silikati od aluminijuma i gvožđa) koji izgledaju kao krupan pijesak. Hortikulturni vermikulit se obrađuje velikom toplotom koja ga ekspandira u pelet. Predstavlja supstrat koji je trajno netoksičan i sterilan i kao takav idealan je za dodavanje zemljištu u kojem se gaje biljke.

Vermikulit je uglavnom neutralan 7.0, ali u zavisnoti od izvora sa kojeg potiče i njegova reakcija može biti alkalna. Veoma je lagan i lako se miješa sa drugim sredstvima. Dobar je za održavanje zemlje rastresitom i vlažnom, za prenos mikroorganizama, povećava kapacitet vazduha i vode, zadražava vazduh, hranjive sastojke i vlagu, pa ih otpušta u trenutku kada je biljci to potrebno. Ne napadaju ga glodari i insekti, ne buđa, ne trune. Postojan je i trajan. Pogodan je za sadnju kako sobnih tako i baštenskih biljaka.

NAČIN PRIMJENE

1. Kada se miješa sa zemljištem ili dodaje u saksije prilikom sadnje biljaka povećava hranljivost zemljišta
2. Zadržavanje vode također se povećava dodavanjem vermikulita u zemljište
3. Aeraciona sposobnost zemljišta daleko je veća uz dodatak vermikulita
4. Prilikom upotrebe vermikulita kao medijuma za uzgoj biljke bolje apsorbuju amonijum, kalijum, magnezijum i kalcijum neopodan za pravilan rast i razvoj

Kategorija:
Dostava
Dostavu vršimo putem kurirske službe koje obavlja usluge transporta. Vrijeme dostave obično traje u vremenskom rasponu od 24 do 48 sati, ukoliko ne postoje druge prepreke o kojim ćemo naše kupce blagovremeno obavijestiti.