Luk Stuttgarter ili Holandski žuti je veliki, umjereno ljuti, tamno žuti luk s bijelim mesom. Srednje rana i najpopularnija sorta, okrugle glavice, dobrog prinosa, čvrstoće i otpornosti. Dobro prosušen poslije vađenja dobro podnosi skladištenje. Daje stabilne prinose i nije sklon procvjetavanju.
Lat. Allium cepa
VRIJEME SJETVE: februar– april
DUBINA SJETVE: 1,5 – 2 cm
RAZMAK: 10 x 25 cm
NICANJE: min. temp. 7°C, optimalna temp. 15°C
BERBA: juni– avgust
Proizvodnja luka može biti iz sjemena i iz lučice. Uzgoj luka iz sjemena je isplativija opcija jer se postižu veći prinosi. Sjeme sporo niče, potrebno ga je često zalijevati. Tlo treba biti rahlo, humusno i prozračno, ima velike zahtjeve prema svjetlu. Za presadnice se sije u kasnu jesen u zaštićenim prostorima.
Luk se vadi kada se lišće počne sušiti. Ne smije se uzgajati na istoj površini do 5 godina. Kao predkulturu treba izbjegavati zob i raž jer ih napada isti štetnik. Dobri susjedi su kupus, mrkva, krompir, krastavci, paradajz, pastrnjak, peršun, tikvice.