Pampas trava

Pampas trava (Cortaderia selloana(Schult. & Schult.f.) Asch. & Graebn.) je ukrasna trava iz porodice trava. Travnati busen naraste do 80 cm a cvijet preko 200 cm. Listovi su dugi, uski, boja varira od srebrnozelene do maslinasto zelene. Cvjetovi su složeni u metlice roze, sive ili bijele boje. Cvate krajem ljeta, u septembru i oktobru. Oprašuje se vjetrom zbog čega nema potrebu razviti kukcima privlačne cvjetove. Postoje muške i ženske biljke, muške ne stvaraju cvijet.

Sadimo je u proljeće. Održavanje čini uklanjanje suhih listova i cvjetova. Tokom ljeta trebamo je u slučajevima suše obilno zalijevati. Orezujemo je u februaru ili martu i to 10-15 cm iznad tla kako bi se lijepo obnovila i brže potjerala. Dugački listovi zimi štite od niskih temperatura.

S obzirom na to da je biljka osjetljivija na niske temperature mlade biljke prekrivamo suhim lišćem dok kod starijih povežemo listove te korijen također prekrijemo slojem malča. Na proljeće uklanjamo zaštitu.

Kategorija:
Dostava
Dostavu vršimo putem kurirske službe koje obavlja usluge transporta. Vrijeme dostave obično traje u vremenskom rasponu od 24 do 48 sati, ukoliko ne postoje druge prepreke o kojim ćemo naše kupce blagovremeno obavijestiti.